Blogi

Lue kirjoituksia nuorten elämästä ja työstä heidän parissaan. Ota yhteyttä ja kirjoita.
19.3.2015

Helsingissä hyviä tuloksia uudesta tavasta saada peruskoulun päättötodistus

Syksyllä 2014 käynnistyi Stadin ammattiopiston ja Helsingin aikuislukion yhteistyönä uusi ryhmä helsinkiläisnuorille, joilla on jäänyt peruskoulu eri syistä kesken. Avoin suunta -ryhmässä 17–29-vuotiaille nuorille räätälöidään oma opintosuunnitelma ja he saavat koko ajan ohjausta ja tukea opintoihinsa. Uudesta opiskelumuodosta on saatu hyviä tuloksia, sillä joulun aikaan peruskoulun päättötodistuksen sai jo kolme nuorta ja 20. maaliskuuta jaetaan seuraavat neljä päättötodistusta. Ryhmä on osa Avoin ammattiopisto -hanketta.
 
- Uutta tässä on se, että nuoret opiskelevat puuttuvat peruskoulukurssit päivisin omaan tahtiinsa. Moni on kokeillut esimerkiksi iltaopiskelua, mutta se ei ole sujunut. Autamme nuoria etsimään oman unelmansa ja ohjaamme heidät myös jatko-opintojen pariin, kertoo Avoin suunta -ryhmän opettaja Nina Hickey.
- Helsingissä tämä on aivan uudenlainen yhteistyömalli, jonka tarve on pitkään ollut tiedossa. Kokemukset ovat erittäin myönteisiä, sanoo projektipäällikkö Sanna Velin opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjalta. Toiminnan käynnistämiseen on käytetty Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden erillismäärärahaa, jonka kaupunginhallitus myönsi joulukuussa 2012.

Avoin suunta -ryhmän lähiopetus järjestetään Stadin ammattiopiston tiloissa Nilsiänkatu 6:ssa. Opettajan työparina luokassa työskentelee ohjaaja. Helsingin aikuislukio järjestää aineenopetuksen.

- Aikuislukion opettajat käyvät opettamassa matematiikkaa, ruotsia ja suomea. Englantia opiskellaan verkko-opintoina ja reaaliaineissa käytetään opettajiemme suunnittelemia oppimateriaalipaketteja, kuvailee Helsingin aikuislukion apulaisrehtori Katri Kotilainen. Koulutuksessa on myös kehitetty uusia toimintamalleja esimerkiksi osaamisen näyttämiseen.

 Opiskelijat päässeet jatko-opintoihin
 
Avoin suunta -ryhmässä on syksystä lähtien opiskellut yli 30 nuorta. Koulutukseen tullaan monia eri reittejä: heitä lähettävät esimerkiksi etsivän nuorisotyön työntekijät, Tulevaisuustiski, Duuri ja Vamos. Osa ottaa suoraan itse yhteyttä opettajaan.
- Nämä ovat nuoria, joilla ei ole ollut paikkaa, mihin mennä, kun peruskoulun päättötodistus puuttuu. On ollut hienoa nähdä, miten kaikki joulukuussa valmistuneet kolme opiskelijaa pääsivät jatko-opintoihin. Osa jatkoi Stadin ammattiopistossa tutkintoon johtavassa koulutuksessa ja osa avoimissa opinnoissa, sanoo Nina Hickey.

Lähde: Helsingin kaupungin opetusvirasto

Aiheeseen liittyvät indikaattorit
Sijoittuminen koulutukseen peruskoulun jälkeen 
Aiheeseen liittyvät tutkimukset
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset
  • JOHANNA SEPPÄ:  Tasa-arvo on laaja teema, jota voi tarkastella hyvin monesta eri kulmasta.