Post-2015 muutos saadaan aikaan yhdessä tekemällä
- Nuorilla on sanansa sanottavana globaalissa ja paikallisessa arjessa ja tulevaisuudessa. YK:n vuosituhat tavoitteet paremman ja oikeudenmukaisemman maailman rakenteesta ovat kulkeneet puheessa vuodesta 2000 alkaen. Nyt on post-2015 tavoitteiden aika, toteavat Pinja ja Hanne.
Kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttaminen ole pelkästään valtioista kiinni, vaan niihin pääseminen edellyttää arkisia tekoja meiltä kaikilta. Tavoitteina on tehdä maailmasta parempi paikka meille kaikille. Se on mahdollista, jos huomioimme ympäristön, ihmiset, ihmisoikeudet ja talouden näkökulmat.
On hienoa ja merkityksellistä, että YK:n jäsenvaltiot ovat kriisien, konfliktien ja taloudellisen taantuman sävyttämässä ajassa kyenneet sopimaan uusista yhteisistä tavoitteista. Myös Suomen on toimittava niiden toteuttamiseksi. Tavoitteista oltiin yhtä mieltä. 17 tavoitetta ja 169 alatavoitetta on merkittävä edistys. Nämä on vielä kunnianhimoisempia kuin vuosituhattavoitteet.
Nuoret tavoitteita muotoilemassa
Vuosituhattavoitteet ovat tuttuja monelle. Jakson päättyminen havahdutti Suomen YK-nuoret ja kansalaisyhteiskunnan, sillä nyt kansalaisjärjestöt mukaan lukien nuorisojärjestöt ovat ensi kertaa mukana. - Suomen YK-nuoret havahtui Suomessa tähän kansalaisyhteiskuntavaikuttamisen mahdollisuuteen. Innostuimme mahdollisuuteen vaikuttaa nuorisojärjestönä, kertoo Pinja.
Suomen YK-nuoret toteutti kansallisen kyselyn 15-29-vuotiaille nuorille ensimmäisen kerran keväällä 2014. Vastauksia kertyi yhteensä 1008. Toinen kysely toteutettiin uudestaan keväällä 2015 13-20-vuotiaille nuorille. Taustalla oli ajatus kuulla nuorempien ajatuksia ja näkemyksiä kestävän kehityksen tavoitteista. Vuoden 2014 kyselyssä vastaajien pääasiallinen ikäryhmä oli yli 20-vuotiaat opiskelijat.
- Ensin saimme 200 vastausta, sitten niitä oli 700 ja loppujen lopuksi niitä oli jo 1445 vuonna 2015. Kyselyt keräsivät yhteensä 2453 vastausta nuorilta ympäri Suomen, toteaa Hanne.
- Oli tärkeä vaan lähteä tekemään asioita. Askel kerrallaan ryhdyttiin kokoamaan nuorten ajatuksia ja kokemuksia, toteaa Pinja. – Tekemämme selvitys otettiin hyvin vastaan ja ulkoministeriö kutsui esittelemään tekemäämme raporttia ja sen tuloksia. Se oli meistä kunnianosoitus työllemme.
Valtakunnallisen kyselyn tuloksina nousi esille kolme suomalaisille nuorille tärkeitä teemaa; ympäristö, turvallinen elämä sekä yhdenvertaisuus. Vaikka Suomessa vettä on tarjolla kaikille, nuoret nostivat esille globaalin kysymyksen puhtaasta juomavedestä. Avoimien vastausten teemoista nousivat esille lisäksi myös eriarvoisuuteen liittyvät asiat.
Ulkoministeriö mahdollisti nuorten kuulemisen ja nuorilla oli mahdollisuus tuoda näkemyksiään prosessiin. - Kyselyllä koottu tieto oli arvokasta, oli hienoa päästä jakamaan sitä, iloitsee Pinja.
Turvallinen elämä
Turvallinen elämä suojassa väkivallalta, häirinnältä ja syrjinnältä nousi yhdeksi tärkeimmäksi teemaksi.
- Suomalaisten nuorten on ehkä helpompi tarttua myös globaaleihin asioihin, koska elämän perusedellytykset ovat pääosin kunnossa, huomauttaa Hanne.
Kehittyvien maiden asukkaista on jopa 70 % on alle 30-vuotiaita. Ihmisten globaali liikkuvuus on mittava nuorisoliike, toteavat Sofia Laine ja Leena Suurpää THL:n blogitekstissään. Syyrian tai Afrikan maiden konfliktit ja niiden vaikutukset näkyvät Suomessa ja Euroopassa. Myös Suomeen muutetaan sotaa ja katastrofeja pakoon. YK-nuorten raportin avoimien vastausten osiossa nousi esille, että osa nuorista toivoivat sotien loppumista ja turvallista tulevaisuutta.
- Toisaalta nuoret kertovat kiusaamisesta, syrjinnän kokemuksista, turvattomuuden aiheuttamista peloista tai työttömyydestä, joka on iso huolenaihe samoin kuin ”mitä edes kannattaisi lähteä opiskelemaan” – huoli, Hanne sanoo.
Pinjan mukaan opiskelijoita huolettaa työelämään siirtyminen. – Järjestimme uraillan kansainvälisistä tehtävistä kiinnostuneille. Urailta sisälsi asiantuntijapaneelin ja lopuksi osallistujat saivat mahdollisuuden keskustella vapaasti asiantuntijoiden kanssa, jossa asiantuntijat sparrasivat ja juttelivat one-to-one opiskelijoiden kanssa työ- ja harjoittelumahdollisuuksista. Opiskelijat pääsivät kyselemään ja jakamaan huolia.
Onnistumisia vertaisoppimisen kautta
Järjestötoiminta ja erilaiset kampanjat antavat mahdollisuuden vaikuttaa sellaisena kuin on, omista lähtökohdista käsin. Toiminnassa voi koetella omia rajoja ja oppia työelämän kannalta relevantteja taitoja.
- Itseä motivoi vaikuttaminen isoihin asioihin, joita YK:ssa käsitellään. Sellaisiin kaikkia koskeviin isoihin asioihin kuin ihmisoikeuksiin tai ympäristökysymyksiin. Toiminnassa voi syventyä joihinkin teemoihin ja pääsee syvemmälle asioissa, sanoo Pinja. – Hienoa on nähdä, miten omat ideat kantaa ja pääsee jakamaan ajatuksiaan. Toiminnassa saa rohkeutta ja onnistumisen kokemukset vahvistavat uskoa siihen, että myös tärkeissä globaaleissa asioissa päästään eteenpäin.
Pinjan mielestä on tärkeää, että rohkaistuu lähtemään pois omalta mukavuusalueelta.
- Niin voi oppia uusia asioita. Joskus hullunkin idean voi katsoa ja siitä voi syntyä jotain hienoa. Niin kuin kyselystämme, josta kehitysministeri kiitti keynote-puheenvuorossaan.
Suomen YK-nuorten toiminnassa on mukana paljon opiskelijoita ja jäseniä ympäri Suomen.
– Hienoa on se, miten asioista kiinnostuneet nuoret jakavat heillä olevaa tietoa eteenpäin, sanoo Hanne. – Nuorilla on mahdollisuus sanoa oma kantansa erilaisissa kohtaamisissa myös päättäjien kanssa.
- Eri-ikäisten nuorten yhteinen yhdessä tekeminen kannattaa ja sitä voisi olla enemmän. Esimerkiksi jalkautumalla erilaisiin tilaisuuksiin ja toteuttamalla työpajoja eri tilaisuuksiin, nuorisotaloille ja kouluille, sanoo Pinja. -RuutiExpon työpajassa oli hienoa nähdä, miten osallistujat pohtivat, miten osallistujat pohtivat omien kulutustottumuksiensa vaikutuksia suhteessa konflikteihin tai lapsityövoiman käyttöön. Toiminta on hauskaa tekemistä, ei pönöttämistä.
- Lähtemällä liikkeelle ongelmista ja etsimällä keinoja tarttua niihin jopa globaalisti ja palaamalla sitten omiin arkipäivän vaikuttamiskeinoihin voi saada aikaan muutoksia, sanoo Hanne. – Työmuoto sopii niin kansalaistoimintaan kuin oppilaitoksiin. Vertaisoppimiseen ja koulutukseen.
Teksti: Pirjo Mattila
Kuva: Nilla Varpunen