"Täytyyhän ihmisellä yksi BFF olla"
YSTÄVYYS: Yhdeksällä kymmenestä helsinkiläisnuoresta on yksi tai useampi läheinen ystävä. Kun Fadumo, Amal, Ikran ja Maryan eivät näe toisiaan, he ovat silti vain puhelimen päässä toisistaan.
”Meillä on melkein koko ajan meneillään joku keskustelu Whatsappissa. Ryhmäkeskusteluita on useita ja puhelimeni piippaa paljon”, kertoo Fadumo, 17. Hän on tutustunut kaveriporukkaansa viimeisenä, kun vaihtoi muiden tyttöjen kanssa samaan kouluun neljännellä luokalla.
”Usein keskusteluissamme on vaikka kaksi sanaa somalia ja kolme sanaa suomea. Suomea on helpompi kirjoittaa”, Amal, 16, kertoo. Kaikki neljä tyttöä ovat kasvaneet Kontulassa.
Jo omillaan asuvan Maryanin, 19, moni kaveri on samasta naapurustosta, ja muidenkin tyttöjen kaveripiiri on peräisin ala-asteelta ja jopa päiväkodista. Kaverit ovat tytöille tärkeitä. ”Täytyyhän sitä ihmisellä aina yksi BFF olla”, Maryan nauraa. “Tai montakin”, Amal, 16, täydentää.
Nelihenkinen ystäväporukka on tytöistä koostuvaksi kaveriporukaksi jo melko suuri. Tytöille on yleensä tyypillisempää vietää aikaa pienemmässä porukassa, kun pojat viihtyvät isommissa ryhmissä. Helsinkiläisnuorten ystävätilanne on yleisesti kuitenkin hyvä, sillä lähes jokaisella nuorella on vähintään yksi läheinen ystävä, jonka kanssa jakaa murheet.
Häät ovat usein kuin festarit
Tytöt käyvät kavereiden kanssa paljon kahvilassa, syömässä tai leffassa. “Juoruamme paljon ja pidämme kunnon Martta-iltoja”, Maryan hymyilee.
Elokuvissakäynti on ollut tytöille aina tärkeää. Sinne he ovat saaneet vanhemmiltaan helposti luvan lähteä, vaikka muuten kotipuolessa ei ole pidetty myöhään kaupungilla liikkumisesta.
”Nuorempana pyrimme aina menemään viimeisiin näytöksiin. Se oli sellaista nuorten kapinointia”, Maryan kertoo. Tytöt käyvät monesti ennen elokuvia syömässä ja juttelemassa jossain. Myöhäisimmän näytöksen jälkeen niin ei viitsi enää tehdä.
”Muuten hengailemme paljon kavereiden luona tai sitten ihan ulkona. Joskus pelaamme pleikkaa. Onneksi asumme lähekkäin”, Ikran, 16, kertoo.
Tyttöjä ei baareissa käyminen kiinnosta, mutta bileitä ei heidän elämästään puutu. Somalit juhlivat häitä usein isosti. Häihin vanhemmat päästävät nuoriaan mielellään. “Häihin meno on välillä kuin menisi jollekin kunnon festareille,” ystävykset nauravat.
Yhdessä myös opiskellaan
Fadumo, Amal ja Ikran opiskelevat nyt ensimmäistä vuotta kaksoistutkintoa. Fadumo ja Amal opiskelevat lukio-opintojen lisäksi laboranteiksi ja Ikran merkonomiksi.
”Koeviikoilla luemme yhdessä, sillä joku osaa aina jotain ainetta paremmin kuin muut. Siten voimme opettaa toisiamme”, Fadumo sanoo.
Nelikosta Maryan on jo naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Lapsien myötä Maryan on hakeutunut muiden samassa elämäntilanteessa olevien somalinaisten seuraan. Kokemuksia on ollut helppo ja kiva jakaa samanhenkisten ihmisten kanssa.
Jokaisen tytön kaveripiiriin kuuluu tasaisesti somaleita ja kokonaan suomalaisia ystäviä. Kaikki neljä ovat uusien elämäntilanteiden myötä saaneet uusia ystäviä. Silti myös vanhojen ystävien kanssa tulee vietettyä paljon aikaa. Amal pitää tärkeänä, että suhde vanhoihinkin kavereihin säilyy. “Uudet kaverit eivät ole vielä niin hyviä kuin vanhat.”
Enni Sahlman/Kaskas Media
Tutkimus luo kartoittavaa yleiskuvaa Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston opiskelijoiden terv
Tutkimuksessa tarkastellaan tekijöitä, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti Helsingin yliop
Helsingin kaupungin tietokeskus osallistui vuonna 2015 Opiskelun ja koulutuksen ja tutkimussääti
PIRJO MATTILA: Nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöjen toiminta on vapaaehtoista tekemistä.